Τα τελευταία χρόνια ήρθε στη ζωή μας η λευκή μελιτζάνα ή αλλιώς λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης και πραγματικά ήρθε για να μείνει!
Σε σύγκριση με τη μαύρη μελιτζάνα είναι πιο γλυκιά στη γεύση, δε χρειάζεται να τη βάλεις πριν το μαγείρεμα στο νερό για να ξεπικρίσει και είναι πιο εύπεπτη, διότι έχει λιγότερους σπόρους και πιο λεπτή φλούδα. Άτομα δηλαδή που η μαύρη μελιτζάνα τους έπεφτε βαριά ή τους προκαλούσε εντερικούς πόνους έχουν δει διαφορά με την αντικατάστασή της από την λευκή.
Βέβαια σε καταστάσεις έξαρσης συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (Σ.Ε.Ε.- σπαστική κολίτιδα) ή σε εκκολπωματίτιδα, ή ελκώδη κολίτιδα χρειάζεται η κατανάλωση τους να αποφεύγεται και στα δύο είδη. Σε καταστάσεις ύφεσης μπορεί να επανενταχθεί σταδιακά εφόσον πάντα είναι ανεκτή και άνευ ανεπιθύμητης συμπτωματολογίας.
Οι θερμίδες είναι σχεδόν ίδιες με της μαύρης μελιτζάνας (25kcal/100γραμμ.) και οι ευεργετικές ιδιότητές της αντίστοιχες. Δες εδώ το σχετικό άρθρο μου: Η μελιτζάνα ως φάρμακο.
Απλά ήρθε η ώρα να τις βάλουμε πιο συστηματικά στη κουζίνα μας!