Είναι πολύ σύνηθες να ακούσεις στην παρέα σου, μετά από φαγοπότι του Σαββατοκύριακου, κάποιον να πει:

«Αύριο Δευτέρα αποτοξίνωση! Δεν πάει άλλο»!

Είναι φορές που δεν μπορούμε να αντισταθούμε στην καλή παρέα, το καλό φαγητό και τα νόστιμα γλυκά… μετά όμως νιώθουμε άσχημα με τον εαυτό μας που τα καταναλώσαμε και μας πιάνει απελπισία… Αυτή η απελπισία είναι που μας οδηγεί στο να σκεφτούμε να κάνουμε κάτι express γιατί έτσι νιώθουμε πως θα ελαφρύνουμε άμεσα… και τι έρχεται πρώτα στο μυαλό μας; Η λέξη «Αποτοξίνωση»

Τι είναι η αποτοξίνωση;

Αποτοξίνωση είναι μία απόλυτα φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού που γίνεται από το ήπαρ (συκώτι), τους νεφρούς και το παχύ έντερο.

Με την αποτοξίνωση από τα κύρια αυτά όργανά μας αποβάλλονται τοξίνες, παραπροϊόντα του μεταβολισμού, αλκοόλη, φάρμακα, βακτήρια, νεκρά κύτταρα και άλλες άχρηστες ουσίες.

Τι συστήνουν οι express δίαιτες αποτοξίνωσης – Detox δίαιτες;

Κάποιες από τις πιο δημοφιλής δίαιτες συστήνουν :

Αποτοξίνωση μόνο με φρούτα ή χυμούς

Αποτοξίνωση με λαχανόσουπα

Αποτοξίνωση αποκλείοντας πλήρως τους υδατάνθρακες

Αποτοξίνωση μόνο με γαλακτοκομικά

Αποτοξίνωση από καφέ και αλκοόλ

Αποτοξίνωση με ειδικά συμπληρώματα

Οι παραπάνω δίαιτες δεν είναι βασισμένες σε κανένα επιστημονικό υπόβαθρο.

Δεν έχουν επιστημονικά τεκμηριωθεί τα αποτελέσματά τους ότι είναι ασφαλή.

Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δημοσιεύσεις που με έρευνα και επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά τους στην μείωση του λίπους και τα οφέλη τους για την υγεία.

Μην επηρεάζεστε από διαφημίσεις του τύπου:

«Χάσε 7 κιλά σε μία εβδομάδα» ! Αυτά δεν γίνονται!

Όταν κάνουμε μία τέτοια δίαιτα αποτοξίνωσης ναι φυσικά θα χάσουμε αρκετά κιλά τις πρώτες 2-3 μέρες, Αυτό όμως συμβαίνει γιατί δημιουργούμε μεγάλο και απότομο θερμιδικό έλλειμα στο σώμα μας με αποτέλεσμα να εξαντλήσουμε τα αποθέματα γλυκογόνου. Όπως έχουμε ξαναπεί ένα γραμμάριο γλυκογόνου δεσμεύει περίπου 4 μόρια νερού, οπότε η απώλεια σωματικών υγρών θα είναι μεγάλη. Δεν θα έχουμε χάσει όμως λίπος, παρά μόνο υγρά!

Όταν θα επιστρέψουμε στην κανονική κατανάλωση φαγητού τότε θα επαναπροσλάβουμε άμεσα το χαμένο βάρος και θα ενοχοποιήσουμε αυτόματα το φαγητό. Ενώ αυτό που πραγματικά φταίει είναι η απόφαση που πήραμε να ακολουθήσουμε μία τέτοια δίαιτα.!

Καταλαβαίνετε πως δεν έχει κανένα νόημα να κουράζεται το σώμα σας και το μυαλό σας με τέτοιες δίαιτες! Η κατάληξη θα είναι να νομίζετε πως σας παχαίνει το κανονικό φαγητό και να λέτε :

«Οι υδατάνθρακες με παχαίνουν» !

«Για να χάσω , πρέπει να πεινάσω» !

«Δεν θα φάω ποτέ ξανά μακαρόνια»!

Και άλλες τέτοιες ατάκες που μόνο συναισθηματικά μπλοκαρίσματα μπορούν να φέρουν στην προσπάθειά σας για απώλεια βάρους.

Επίσης να αναφέρουμε πως οι περισσότερες δίαιτες αποτοξίνωσης δεν περιέχουν πρωτεΐνη. Με αποτέλεσμα το άτομο να χάνει μόνο υγρά και μέρος μυϊκού ιστού . Δηλαδή καμία ουσία στην καύση λίπους.

Πώς να βοηθήσω το σώμα μου να κάνει αποτοξίνωση;

Για να ενισχύσω την αποτοξίνωση του οργανισμού μου:

  • Πίνω περισσότερο νερό
  • Καταναλώνω περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Εκτός από επιπλέον ενυδάτωση τα περισσότερα φρούτα περιέχουν Κάλιο, που αντισταθμίζει την δράση του Νατρίου και έτσι συμβάλλει στην αποτοξίνωση από τους νεφρούς, συνεπώς μειώνει την κατακράτηση υγρών.
  • Καταναλώνω περισσότερο λεμόνι και πορτοκάλι. Η περιεκτικότητά τους σε κιτρικά φαίνεται πως προλαμβάνει τον σχηματισμό λίθων στους νεφρούς.
  • Μειώνω το ελάχιστο την κατανάλωση αλκοόλ
  • Καταργώ την άσκοπη χρήση φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής
  • Αυξάνω την κατανάλωση σε σταυρανθή λαχανικά τα οποία ενισχύουν όπως φαίνεται την αποτοξίνωση του ήπατος. (σταυρανθή είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών)
  • Καταναλώνω επαρκή ποσότητες σε φυτικές ίνες από φρούτα και λαχανικά, από δημητριακά ολικής και όσπρια για να διεγείρω τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου
  • Κάνω συστηματική άσκηση (Ενισχύει την αποτοξίνωση του εντέρου)
  • Διατηρώ σταθερά ωράρια ποιοτικού ύπνου.

Καταλαβαίνουμε πως βιάζεσαι… σε ενοχλούν τα κιλά… αλλά όταν κάτι θέλεις να έχει διάρκεια.. όπως το να αποκτήσεις το επιθυμητό βάρος και να το διατηρήσεις, τότε χρειάζεται υπομονή, επιμονή, σωστή καθοδήγηση από τον ειδικό διατροφής που σε παρακολουθεί και ΠΙΣΤΗ ότι θα τα καταφέρεις!

Μην ξεχνάς τα αρχικά σου κίνητρα!