Η μελιτζάνα αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο must λαχανικά του καλοκαιριού. Πρωταγωνιστεί στα πιάτα μας σε διάφορες μορφές, ψητή, τηγανιτή σε μουσακά, ιμάμ, παπουτσάκια, καθώς τελευταία στα gourmet εστιατόρια έχουμε γευτεί και τον ιδιαίτερα γευστικό πουρέ μελιτζάνας! Ποιά όμως τα οφέλη της και γιατί γίνεται τόσος ντόρος για τη διατροφική της αξία; Ας τα δούμε παρακάτω:

Προστατεύει τη μνήμη του εγκεφάλου: Η περιεκτικότητα της μελιτζάνας σε ανθοκυανίνες (νιασίνη) προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες του εγκεφάλου ενισχύοντας τη μνήμη και τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία.

Λειτουργεί κατά του καρκίνου : Πλούσια σε φλαβονοειδή, γνωστά για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση, δρα έναντι των καρκινικών κυττάρων παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη τους.

Σύμμαχος κατά της παχυσαρκίας: Πλούσια σε φυτικές διαλυτές ίνες και παράλληλα χαμηλή σε θερμίδες συμβάλλει στην απώλεια βάρους στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει απορροφούν νερό, αξιοποιούνται ως μέσα διόγκωσης από το πεπτικό σύστημα και δίνουν το αίσθημα του κορεσμού. Η περιεκτικότητά της σε χλωρογενικό οξύ επίσης λειτουργεί κατά της παχυσαρκίας.

Αντικαταθλιπτικές ιδιότητες : Όπως προαναφέραμε έχει πλούσια περιεκτικότητα σε χλωρογενικό οξύ το οποίο λειτουργεί θετικά στη βελτίωση των επιπέδων της ψυχικής διάθεσης.

Συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης και ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2: Χαμηλής περιεκτικότητας σε διαλυτούς υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτικές ίνες συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η αλφα –γλυκοσιδάση που περιέχει έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και αναστέλλει την υπεργλυκαιμία. Όσον αφορά τη μείωση της χοληστερόλης οι φυτικές ίνες που περιέχει επιδρούν εδώ θετικά, καθώς η νιασίνη και τα τερπένια (φυτοχημικά συστατικά) έχει αποδειχτεί μέσα από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια πως μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Προσοχή: Εδώ χρειάζεται να αναφέρουμε πως ψητή ή μαγειρευτή μπορεί να παρέχει όλα τα θετικά οφέλη (25kcal /100γραμμ.). Τηγανιτή δυστυχώς δεν έχει την ίδια ωφελιμότητα, καθώς επίσης ανεβαίνει κατά πολύ η θερμιδική της αξία.