Ανήκεις και εσύ στη κατηγορία των ατόμων που πάνε στο φούρνο για ένα καρβέλι ψωμί και παθαίνουν πολιτισμικό σοκ; Το μυαλό σου αυτόματα μπλοκάρει και δε ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις από την ποικιλία ψωμιών που μας κάνουν καλό;

Βρες ποιο σου ταιριάζει καλύτερα:

Ψωμί ζέας

Ή αλλιώς το αρχαιότερο ψωμί στον κόσμο! Πρόκειται για το δίκοκκο σιτάρι το οποίο χρησιμοποιούνταν κυρίως στη Μέση Ανατολή. Η ζέα έχει ρίζες από τη λέξη «Ζείδωρος», δηλ. αυτός που δίνει ζωή, έτσι καταλαβαίνουμε αυτόματα την ωφελιμότητα αυτού του ψωμιού! Σε σύγκριση με άλλα ψωμιά έχει μεγαλύτερη ποσότητα σε μαγνήσιο και σε λυσίνη (βασικό αμινοξύ, συστατικό πρωτεϊνών) και μικρότερη ποσότητα σε γλουτένη (εδώ να αναφέρουμε πως αν υπάρχει πραγματική δυσανεξία στη γλουτένη το ψωμί ζέας δεν συνίσταται, μπορεί όμως να καταναλωθεί από άτομα που νιώθουν πως η γλουτένη απλά δεν τους ταιριάζει στη διατροφή τους). Όπως και πολλά άλλα ψωμιά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του εντέρου και είναι κατάλληλο, σε συγκεκριμένες ποσότητες, στους διαβητικούς. Είναι αρκετά εύπεπτο και εύγευστο. Η καλλιέργειά του στην Ελλάδα συνεχώς και αυξάνεται λόγω της αυξημένης του ζήτησης. Περιέχει πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως: βιταμίνη Α, Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Οι βιταμίνες αυτές βέβαια μπορούν να καλυφθούν άνετα στο διαιτολόγιο σας αν αυτό περιλαμβάνει κρέας , αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Καμία έρευνα από όσες κυκλοφορούν για τα οφέλη ψωμιού ζέας κατά του καρκίνου ή υπέρ της πνευματικής διαύγειας δεν είναι μέχρι σήμερα επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Ψωμί ελεύθερο γλουτένης

Είναι επιτακτική ανάγκη να καταναλώνουν μόνο όσοι πραγματικά έχουν διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι πάθηση και προκαλείται όταν η γλουτένη από το ψωμί ή και από άλλα τρόφιμα που την εμπεριέχουν προκαλεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο. Τα άτομα αυτά χρειάζεται να εξασφαλίσουν ότι το ψωμί τους είναι απαλλαγμένο από κάθε ίχνος γλουτένης.

Ψωμί τύπου Καλπουτζάς

Υπάρχουν τώρα και τα άτομα που έχουν κοιλιακή ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς να έχουν κοιλιοκάκη. Δηλ. νιώθουν ένα φούσκωμα ή τυμπανισμό μετά τη κατανάλωση ψωμιού με γλουτένη. Εδώ δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν δίαιτα ελεύθερη γλουτένης , διότι δεν πρόκειται για κοιλιοκάκη, αλλά διατροφή περιορισμού στη γλουτένη. Το ψωμί καλπουτζάς είναι μονόκοκκο σιτάρι το οποίο έχει διαρρέουσα γλουτένη, μη ανιχνεύσιμη, δηλ σε αμελητέα ποσότητα, που το καθιστά ιδανικό αν ανήκετε σε αυτή τη κατηγορία ατόμων. Είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φωσφόρο.

Ψωμί πολύσπορο

Συστήνεται κυρίως σε άτομα με δυσκοιλιότητα και θέματα δυσλειτουργίας του πεπτικού. Έχει ελάχιστες παραπάνω θερμίδες από τα κλασικά είδη ψωμιού λόγω της περιεκτικότητας του σε σπόρους π.χ. κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο, παπαρουνόσπορο, οι οποίοι όμως ανεβάζουν το επίπεδο της ποιότητας της διατροφής σας μέσω της ισχυρής αντιοξειδωτικής τους δράσης.

Ψωμί ολικής άλεσης

Το ψωμί αυτό περιέχει το σύνολο του κόκκου του σιταριού, δηλαδή το ενδοσπέρμιο, το πίτουρο και το φύτρο. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες βοηθά κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, στην καταπολέμηση των αιμορροΐδων, είναι κατάλληλο για απώλεια βάρους και για διαβητικούς. Η θερμιδική του αξία είναι ίδια με του λευκού ψωμιού, αλλά η θρεπτική του αξία του το καθιστά πρώτο στις επιλογές μας!