Φαίνεται η τάση προς τις χορτοφαγικές δίαιτες να γίνεται τα τελευταία χρόνια όλα και μεγαλύτερη. Έχει παρατηρηθεί να ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες περισσότερο οι έφηβοι και ενήλικες κάτω των 35 ετών.

Τα κίνητρα των ανθρώπων που τις ακολουθούν είναι κυρίως 3.

  1. Η αγάπη για τα ζώα. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να φάνε κάποιο ζωάκι που θανατώθηκε.
  2. Η οικολογική συνείδηση σε σχέση με το πόσο νερό σπαταλιέται για την εκτροφή των ζών, για τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων εκτροφής καθώς και για τον όγκο των εκτάσεων που λαμβάνουν οι χώροι αυτοί, αποτελούν κίνητρο στροφής προς την χορτοφαγία από σεβασμό προς το περιβάλλον.
  3. Η ανάγκη για μία καλύτερη ποιότητα διατροφής. Να μην προσλαμβάνουν τοξίνες από το κρέας και τα υποπροϊόντα του και έτσι να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης.

Ποια είδη χορτοφαγίας υπάρχουν;

Χορτοφάγοι χαρακτηρίζονται όσοι δεν τρώνε κρέας, πουλερικά, ψάρι και θαλασσινά. Μπορούν να τρώνε γάλα και αυγά.

Οι λάκτο- χορτοφάγοι επιλέγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά, αλλά όχι αυγό.

Οι ωο-χορτοφάγοι επιλέγουν να καταναλώνουν αυγό και όχι γαλακτοκομικά.

Οι αυστηρά χορτοφάγοι (vegan) αποκλείουν από την διατροφή τους τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, αλλά και το μέλι (λόγω εκμετάλλευσης των μελισσών).

Οι ωμοφάγοι καταναλώνουν μη μαγειρεμένες τροφές σε ποσοστό άνω του 75% της συνολικής διατροφής τους.

Οι ιχθυοχορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας , αλλά τρώνε ψάρια και θαλασσινά

Οι ημιχορτοφάγοι τρώνε κρέας, συνήθως κοτόπουλο, αλλά πολύ αραιά και σπάνια.

Τι είναι προτιμότερο; Να γίνω χορτοφάγος ή όχι;

Σαφής απάντηση ακόμη στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει. Σίγουρα όμως επίσημες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σχετίζεται με :

Διαφορετικά είδη καρκίνου, αλλά κυρίως καρκίνο του παχέως εντέρου (αυξημένη εμφάνιση κυρίως στους άντρες) και με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το αμερικανικό ινστιτούτο έρευνας για τον καρκίνο προτείνει τα 2/3 της διατροφής μας να προέρχονται από φρούτα λαχανικά, σπόρους και δημητριακά.

Γενικά το πρότυπο της χορτοφαγικής δίαιτας προτείνεται ως ένα από τα πιο υγιεινά πρότυπα διατροφής.

Μέσα από τεκμηριωμένες μελέτες φαίνεται άτομα που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες να έχουν:

  • Χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε σχέση με τους μη χορτοφάγους
  • Καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ
  • Αρτηριακή πίεση εντός φυσιολογικών ορίων
  • Μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.
  • Μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης διαφορετικών ειδών καρκίνου και κυρίως του παχέως εντέρου.

Αν γίνω vegan θα αποκτήσω διατροφικές ελλείψεις;

Υπάρχει ο κίνδυνος για διατροφικές ελλείψεις, αλλά αν είσαι καλά εκπαιδευμένος vegan και η επιλογή σου να γίνεις vegan ήταν μία συνειδητή επιλογή και όχι επειδή είναι η τάση της εποχής, τότε σίγουρα όσα θα πούμε παρακάτω θα σε βοηθήσουν.

Εξασφάλισε στο πρωινό σου καλά ω3 λιπαρά από ξηρούς καρπούς ή αβοκάντο. Πρόσθεσε κοπανιστό λιναρόσπορο για να πάρεις α- λινολενικό οξύ.

Εξασφάλισε στο πρωινό σου μία καλή μονάδα πρωτείνης π.χ. τόφου.

Εξασφάλισε στο πρωινό σου βιταμίνη C όπως π.χ. χυμό από ρόδι ή πορτοκάλι.

Προτίμησε στο κυρίως γεύμα σου πράσινα φυλλώδη λαχανικά και συνδύασέ τα με κινόα, φαγόπυρο, σόγια και σπόρους τσία (τα τρόφιμα αυτά αποτελούν πλήρεις φυτικές πρωτείνες, διότι περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα).

Βάλε τροφές στο πρόγραμμά σου με ψευδάργυρο όπως τα όσπρια και τα φασόλια σόγιας. (ψευδάργυρο έχουν και οι σπόροι και οι ξηροί καρποί).

Κάνε σωστούς συνδυασμούς π.χ. για να απορροφήσεις περισσότερη πρωτείνη από τις φακές, συνδύασέ τες με τοματίνια και πολύχρωμες πιπεριές και αντί για ξύδι προτίμησε λεμόνι. Η βιταμίνη C από τα λαχανικά και το λεμόνι βοηθά όχι μόνο στην απορρόφηση, αλλά και στην βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου. Μην συνδυάζεις τις πλούσιες σε πρωτείνη φυτικές τροφές με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο π.χ. τόφου, αμύγδαλα, διότι δυσχεραίνουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Προτίμησε Ιωδιούχο αλάτι, τα υπόλοιπα ήδη αλατιού δεν έχουν ιώδιο.

Ιώδιο έχουν και τα θαλασσινά φύκια.

Βιταμίνη Β12 βρίσκουμε στα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Συστήνουμε όμως να προστίθεται και διατροφική μαγιά στα φαγητά τους που είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η διατροφική μαγιά έχει τυρένια γεύση και νοστιμίζει τα φαγητά.

Το ασβέστιο βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς (κυρίως στα αμύγδαλα), στο λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Το αν θα γίνεις vegan είναι επιλογή σου! Ελπίζουμε το άρθρο μας να σε βοήθησε να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι αν αποφασίσεις να γίνεις χορτοφάγος, ή να ακολουθήσεις κάποιο είδος χορτοφαγίας, να έχεις μία σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση γύρω από αυτό! Υπενθυμίζουμε πως κάθε περίπτωση είναι μοναδική και χρειάζεται εξατομίκευση!