Ολοένα και περισσότερα προιόντα high protein κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια και στα ψυγεία των super markets και εσύ αναρωτιέσαι

«Μα καλά, πόση πρωτεΐνη επιτρέπεται να τρώω την ημέρα; Μήπως παίρνω λίγη ή μήπως έχω υπερβάλλει με όλα αυτά τα high protein που αγόρασα»;

Οι συστάσεις για επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης είναι 0,8 g έως 1 g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Δηλαδή αν είσαι 65 κιλά τότε χρειάζεσαι για να συντηρηθείς 52- 65 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ημέρα.

Για να πετύχεις αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους στοχεύεις σε απώλεια λιπώδους ιστού με όσο το δυνατόν λιγότερη απώλεια μυϊκού ιστού .

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης από 1,2 έως 1,6 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού και κατά συνέπεια στην καύση λίπους και διατήρηση μυικής μάζας σώματος στα βέλτιστα επίπεδα.

Τι να τρώω για να πάρω πρωτεΐνη ;

Στο πρωινό σου αντί να τρως ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή 2 φρυγανιές με μέλι και χυμό, προτίμησε κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυρί ή προτίμησε χυμό με φρυγανιές και 1 αυγό βραστό. Αντί για ψωμί με μαρμελάδα, προτίμησε ψωμί με τυρί κρέμα χαμηλό σε λιπαρά και μαρμελάδα.

Στο μεσημεριανό σου αντί να φας μία σκέτη σαλάτα , προτίμησε σαλάτα με όσπρια ή με σολομό ή αντί να φας πέννες με σάλτσα Ναπολιτέν, προτίμησε πέννες με τυρί ή πέννες με κοτόπουλο.

Το βράδυ προτίμησε ομελέτα ή γιαούρτι με φρούτα ή σαλάτα με σολομό καπνιστό ή σαλάτα με τόνο.

Γιατί η πρωτεΐνη είναι τόσο απαραίτητη ;

Η εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών στο σώμα μας , ειδικά κατά την απώλεια βάρους, είναι απαραίτητη πρώτα από όλα διότι αν χάσουμε μυϊκή μάζα θα πέσει και ο μεταβολισμός μας. Η καύση του λίπους θα γίνεται πιο αργά και το βάρος μας κάποια στιγμή θα «κολλήσει». Ο μυικός ιστός είναι ο πιο ενεργός ιστός και είναι αυτός που μας δίνει αντοχή.

Οι πρωτεΐνες προσφέρουν κορεσμό και μείωση του αισθήματος της πείνας.Δομούν, έχουν επουλωτική και επιδιορθωτική δράση. Προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες, είναι υπεύθυνες για την λειτουργία ορμονών και ενζύμων καθώς συμβάλλουν στην λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Οι οδηγίες είναι γενικές και αναφέρονται σε υγιής ενήλικες. Πάντοτε χρειάζεται προσοχή και εξατομικευμένη αξιολόγηση για τα γραμμάρια πρωτεΐνης που δίνονται σε κάθε άτομο χωριστά.

Π.χ. δεν μπορούμε να δώσουμε ίδια γραμμ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους σε έναν αιμοκαθαιρόμενο άντρα ασθενή 40 ετών με ύψος 1.80 στα 87 κιλά, με ίδια γραμμ. πρωτεΐνης με έναν άντρα 40 ετών με ύψος 1.80 στα 87 κιλά που κάνει 4 προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης την εβδομάδα.