Χρόνια τώρα ακούμε πως τα σύκα και τα σταφύλια προσθέτουν βάρος και να αποφεύγουμε να τα τρώμε, ας δούμε όμως, ποια είναι η αλήθεια;

Σύκα

Τα 100 γραμμ. φρέσκου σύκου δίνουν 74 θερμίδες! Άρα προς αντικατάσταση οποιουδήποτε άλλου φρούτου μπορούμε να το καταναλώσουμε χωρίς ενοχές! Λύθηκε η απορία μας! Να πούμε όμως και τι άλλο μας προσφέρει…

Δρα κατά της δυσκοιλιότητας λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και σε σπόρια τα οποία διεγείρουν τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου. Έχει πρεβιοτικά, προστατεύει από τη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και ταυτόχρονα βοηθά τη μείωση της κακής χοληστερόλης. Είναι πλούσιο σε κάλιο, σε ασβέστιο και φωσφόρο , κάτι που το καθιστά κατάλληλο προς κατανάλωση από υπερτασικά άτομα και άτομα με θέματα οστεοπόρωσης αντίστοιχα. Ισχυρό σε αντιοξειδωτικά (πολυαινόλες, βενζαδλεϋδη και κουμαρίνες) , προστατεύει από τα περισσότερα είδη καρκίνου, αλλά και αυτοάνοσων νοσημάτων.

Προσοχή! Τα 100γραμμ. αποξηραμένου σύκου δίνουν 283kcal ! Οπότε προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης των αποξηραμένων φρούτων.

Σταφύλια

Τα 100 γραμμ. σταφυλιού μας δίνουν 66-80 θερμίδες, αναλόγως την ποικιλία. Οπότε πάει και αυτό… μπορούμε να τρώμε σταφύλι!Είναι πλούσιο σε ρεσβερατρόλη, ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιγηραντικές ιδιότητες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, A καθώς και είναι πλούσιο σε Κάλιο. Ακόμη η περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή το καθιστά φάρμακο κατά των λοιμώξεων και του κρυολογήματος, καθώς επίσης σε συχνή και συστηματική κατανάλωση έχει αποδειχτεί πως έχει καρδιοπροστατευτική δράση .

12 ρώγες (ή ρόγες, γράφεται πλέον και με τα δύο), σταφύλι αποτελούν ένα ισοδύναμο φρούτου. Δεν έχουμε πει ποτέ σε άτομα που παρακολουθούμε «φάε 12 ρώγες σταφύλι» πάντα τους συστήνουμε ένα μικρό τσαμπί Είναι τόσα τα οφέλη του που πιστέψτε μας, αν πέσουν και πέντε ρώγες παραπάνω στο μπολάκι σας, δεν πρόκειται να σας φέρουν πίσω στον στόχο για την απώλεια του βάρους σας!