Ξαφνικά ή όχι ξαφνικά, αλλά μεθοδικά η κοιλίτσα μεγάλωσε! Είτε από καθιστική ζωή και καθιστική εργασία, είτε από junk food και βαρύ βραδινό… τι τα θες.. η κοιλίτσα παραφούσκωσε…
Αρχικά να δούμε τι είναι το κοιλιακό λίπος και ποιες οι πιθανές συνέπειες στην υγεία μας όταν αυτό μεγαλώνει.
Αρχικά να πούμε ότι ένας δείκτης που βοηθά στον έλεγχο της κατάστασης του κοιλιακού λίπους είναι η περίμετρος της μέσης. Όσο μεγαλώνει η περιφέρειας της μέσης μας, τόσο μεγαλώνει και το κοιλιακό λίπος.
Υπάρχει ένας κανόνας που χρειάζεται να θυμάστε, ότι η περίμετρος της μέσης στις γυναίκες δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 80cm , ενώ στους άντρες τα 94cm. Όταν ξεπεράσει τις τιμές αυτές τότε έχουμε αυτό που λέμε high risk, αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και μεταβολικού συνδρόμου. Το μεταβολικό σύνδρομο προέρχεται από μία σειρά ανωμαλιών στο Σακχαρώδη διαβήτη, στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και της αύξησης της χοληστερόλης με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς και την αύξηση της θνησιμότητας.
Οι άντρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου καθώς από την εφηβεία έχουν την τάση να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.
Επίσης το αυξημένο σπλαχνικό λίπος ή εν τω βάθη λίπος και η αυξημένη περίμετρος μέσης στους άνδρες άνω των 60 ετών συνδέεται με στυτική δυσλειτουργία.
Η μέτρηση του Σπλαχνικού λίπους μέσω ειδικών μηχανημάτων από επαγγελματία Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, αλλά και η εβδομαδιαία παρακολούθηση των πόντων στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο και παράλληλα στην μείωση του κοιλιακού λίπος σε άντρες και γυναίκες αντίστοιχα, φυσικά συνοδευόμενη από έναν νέο τρόπο διατροφής.
Η αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς και η υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών συστήνονται σε συνδυασμό με περπάτημα ή ένα άλλο είδος συστηματικής άσκησης , το οποίο θα ενισχύσει την μείωση του κοιλιακού λίπους και προλαμβάνει την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και όλων των δυσάρεστων συνεπειών που το συνοδεύουν. Η πρόληψη για άλλη μια φορά είναι η καλύτερη θεραπεία!
Μην ξεχνάτε ο καθένας μας είναι μοναδικός και χρειάζεται εξατομίκευση.