Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα ή αλλιώς γυναικοειδής λιποδυστροφία απασχολεί σχεδόν όλες τις γυναίκες από τα εφηβικά τους χρόνια και για να την κατανοήσουμε χρειάζεται πρώτα να εξηγήσουμε την ανατομία του δέρματος.

Το δέρμα μας αποτελείται από στοιβάδες. Η πρώτη εξωτερική στοιβάδα είναι η επιδερμίδα, η δεύτερη είναι η δερμίδα. Η δερμίδα αποτελείται από ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Μετά την δερμίδα έρχεται ο υποδόριος ιστός ο οποίος αποτελείται από λιποκύτταρα. Ο υποδόριος ιστός έχει μεγάλη ελαστικότητα και διαχωρίζεται σε τμήματα από συνδετικό ιστό. Ακριβώς κάτω από τον υποδόριο ιστό είναι οι μυϊκές ίνες.

Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας γίνεται συνήθως στους γοφούς , στους μηρούς ή ακόμη και στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό έχει ξεκάθαρα να κάνει με αλλαγές στη δομή των στοιβάδων του δέρματος. Ουσιαστικά στις συγκεκριμένες περιοχές όπου εμφανίζεται η κυτταρίτιδα έχουμε υπερτροφία των λιποκυττάρων. Υπερτροφία σημαίνει αύξηση του όγκου του λιποκυττάρου.

Όταν αυξάνεται ο συνολικός όγκος των λιποκυττάρων στα συγκεκριμένα σημεία των γυναικών τότε ασκούνται κάθετες πιέσεις , ανωδικές που δημιουργούν λοφίσκους και καθοδικές πιέσεις που δημιουργούν κοιλάδες, δηλαδή κυτταρίτιδα!

(Οι άνδρες έχουν διαφορετική ανατομία με πλάγιες και λοξές πιέσεις όταν αυξάνεται ο όγκος του λιποκυττάρου).

Γιατί η κυτταρίτιδα εστιάζει και επιμένει σε συγκεκριμένα σημεία;

Φαίνεται, χωρίς να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες πλήρως οι απαντήσεις, στα συγκεκριμένα σημεία τα λιποκύτταρα να είναι πιο ανθεκτικά και να προβάλουν αντίσταση στην λιπόλυση. Επίσης κακή λειτουργία του λεμφικού συστήματος στις συγκεκριμένες περιοχές συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών στους διάμεσους χώρους των σημείων αυτών με αποτέλεσμα την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Πώς να αντιμετωπίσω την κυτταρίτιδα;

Σίγουρα να αλλάξεις DNA δεν μπορείς, γιατί είναι και γονιδιακή!

Να αλλάξεις την αρχιτεκτονική δομή του σώματός σου πάλι δεν μπορείς! Αυτά τα σημεία που έχεις κυτταρίτιδα τώρα , αυτά θα είναι πάντα τα σημεία που θα σε απασχολούν για μία ζωή!

Μπορείς όμως να υιοθετήσεις 5 καλές συνήθειες που φαίνεται να λειτουργούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και θα ενισχύσουν την εύρυθμη λειτουργία του λεμφικού συστήματος .

  1. Διατηρήστε φυσιολογικό βάρος σώματος σε κιλά, αλλά και σε ποσοστιαία αναλογία λίπους.
  2. Ενυδατωθείτε επαρκώς. Μέσω της επαρκούς ενυδάτωσης απεκκρίνεται μέσω των νεφρών νάτριο, συνεπώς διώχνετε τυχόν κατακρατήσεις.
  3. Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά, που έχουν νερό, αλλά παράλληλα αρκετά φρούτα π.χ. πορτοκάλι, μπανάνα εμπεριέχουν και κάλιο.
  4. Καταναλώστε λιγότερο από 5 γραμμ. αλάτι ημερησίως. Υψηλή πρόσληψη αλατιού συνδέεται άμεσα με κατακράτηση υγρών, συνεπώς εμφάνιση κυτταρίτιδας.
  5. Βάλτε την άσκηση στην ζωή σας! Την συστηματική άσκηση που όπως προτείνει ο WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), 150 λεπτά αερόβια συστηματική άσκηση την εβδομάδα και 2-3 φορές την εβδομάδα ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης προάγουν την συνολική υγεία. Η άσκηση θα ενεργοποιήσει την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού και λεμφικού συστήματος και θα διεγείρει τις μεταβολικές διαδικασίες τις λιπόλυσης!

Παράλληλα μπορείτε υποστηρικτικά να κάνετε συνεδρίες λεμφικού μασαζ , αλλά να γνωρίζετε πως αν δεν προσέξετε όλα τα παραπάνω στην διατροφή σας, οι συνεδρίες από μόνες τους δεν θα σας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.