Το μεγάλο διατροφικό δίλημμα της εποχής μας!
Είτε είσαι μανούλα και ανησυχείς τι γάλα να δώσεις στο παιδί σου, είτε προσέχεις τη διατροφή σου και θες να νιώσεις safe για το γάλα που συνηθίζεις να πίνεις στο πρωινό σου, εδώ οι απορίες θα σου λυθούν. Ας τα πάρουμε ένα ένα από την αρχή…
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι κανένα μα κανένα γάλα δεν διατίθεται στο εμπόριο εάν δεν έχει περάσει από τους απαραίτητους ποιοτικούς ελέγχους βάση νόμου. Για να βγει ένα γάλα διαθέσιμο προς κατανάλωση στο εμπόριο, χρειάζεται πάντα να πληρεί τις προδιαγραφές και Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρασκευάζεται με κατάλληλες μεθόδους συσκευασίας και παστερίωσης, ώστε να είναι απόλυτα ασφαλές όταν φτάσει στο ποτήρι μας. Είτε είναι αγελαδινό είτε κατσικίσιο.
Τo αγελαδινό γάλα έχει αρχίσει και κατηγορείται τα τελευταία έτη, όχι γιατί φτάνει στα ψυγεία των super market μη ποιοτικό, αλλά για την ποιότητα εκτροφής των αγελάδων που το παράγουν. Για το γεγονός ότι οι αγελάδες αυτές είναι κλεισμένες σε εγκαταστάσεις και μονάδες που δεν τις βλέπει ο ήλιος, για το γεγονός ότι δεν ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον και ότι γίνεται υπερεκμετάλλευση των μαστών τους, με σκοπό την μέγιστη παραγωγή γάλακτος. Το αποτέλεσμα είναι οι μαστοί να αποκτούν ολοένα και περισσότερες φλεγμονές και οι αγελάδες να καταλήγουν σε συχνότερη χρήση αντιβιοτικών.
Υπάρχει λοιπόν η άποψη ότι το κατσικίσιο γάλα είναι περισσότερο ασφαλές γιατί οι κατσίκες μεγαλώνουν σε πιο φυσικό περιβάλλον και για αυτό το γάλα τους είναι ανώτερο ποιοτικά. Εδώ έχω μία ερώτηση… Όσο η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται στο κατσικίσιο γάλα, ποιος μας εξασφαλίζει ότι οι κατσίκες θα ζουν και θα βοσκούν σε φάρμες ελεύθερης βοσκής, όπως νομίζουμε ότι κάνουν τώρα; Οι μεγάλες μονάδες παραγωγής γάλακτος είτε εμείς προτιμάμε το κατσικίσιο είτε το αγελαδινό γάλα πληρούν και θα πληρούν πάντα τα κριτήρια ποιοτικού ελέγχου. Και φυσικά επειδή είναι εταιρίες, όπως όλες οι εταιρίες σκοπός τους είναι η μέγιστη παραγωγή στο λιγότερο δυνατό χρόνο με το μέγιστο δυνατό κέρδος. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν.
It’s up to you! To θέμα λοιπόν εξαρτάται από εσένα! Σαν διατροφολόγος θα σου πω τα καλά και των δύο ειδών γάλακτος και εσύ θα επιλέξεις!
Το κατσικίσιο γάλα περιέχει λιγότερη ποσότητα φυλλικού οξέος και βιταμίνης B12 από το αγελαδινό.
Το κατσικίσιο γάλα περιέχει περισσότερη βιταμίνη Α, σελήνιο, βιταμίνη 6, νιασίνη και χαλκό σε σχέση με το αγελαδινό.
Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο εύκολα ανεκτό από οργανισμούς με δυσανεξία στη λακτόζη, γιατί έχει λιγότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από το αγελαδινό. Αν όμως έχεις δυσανεξία στη λακτόζη τότε χρειάζεσαι αποκλειστικά γάλα ελεύθερο λακτόζης.
Το κατσικίσιο γάλα έχει λιγότερες καζεϊνες, οι καζεϊνες σχετίζονται με αλλεργίες, οπότε σε σύγκριση με το αγελαδινό έχουμε λιγότερα ποσοστά εμφάνισης αλλεργικών επεισοδίων προερχόμενα από την κατανάλωση γάλακτος.
Το κατσικίσιο γάλα εμπεριέχει πιο εύπεπτες πρωτεΐνες σε σχέση με το αγελαδινό. Αν νιώθετε ότι το αγελαδινό σας πέφτει «βαρύ» προτιμήστε κατσικίσιο.
Όσον αφορά το παιδί σας! Το μωρό που πίνει γάλα σε σκόνη ή το παιδί που πίνει γάλα πριν πάει σχολείο!Η ευρωπαϊκή ένωση έχει βγάλει οδηγία ((Οδηγία 2013/46/ΕΚ της 28η Αυγούστου 2013) ότι τα παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα βρεφικής ηλικίας μπορούν να παρασκευάζονται από πρωτεΐνες κατσικίσιου γάλακτος. Αν έχετε βρέφος που το αγελαδινό γάλα του είναι δύσπεπτο, δοκιμάστε κατσικίσιο, αν το μωρό σας έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, πάλι δοκιμάστε το κατσικίσιο, ρωτήστε όμως τη συμβουλή του παιδιάτρου σας, αν σας συστήνει παράλληλα με το κατσικίσιο γάλα και συμπλήρωμα φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο να προσλαμβάνεται από τα βρέφη σε επαρκή ποσότητα διότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του μωρού σας. Το κατσικίσιο γάλα όπως προαναφέραμε έχει λιγότερο φυλλικό οξύ σε σχέση με το αγελαδινό και αυτό είναι σημαντικό.