Τι είναι η διαλειμματική νηστεία (intermittent fasting) :

Η διαλειμματική ή διαλείπουσα νηστεία είναι μία νέα τάση διατροφής η οποία υποστηρίζεται πως είναι πολύ αποτελεσματική στην απώλεια βάρους και έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την συνολική υγεία.

Πάμε όμως να γνωρίσουμε ποια είναι τα είδη της διαλειμματικής νηστείας.

Η διαλειμματική νηστεία χωρίζεται σε 3 κατηγορίες .

1. Εναλλασσόμενη νηστεία ή αλλιώς δίαιτα ημέρα παρά ημέρα (alternate day fasting).

Σε αυτό το σχήμα νηστείας οι μέρες εναλλάσσονται. Την πρώτη ημέρα ακολουθείς απόλυτη νηστεία, δηλαδή προσλαμβάνεις μηδέν θερμίδες από οποιοδήποτε φαγητό ή υγρό και την επόμενη τρως ελεύθερα. Αυτό συμβαίνει μέρα παρά μέρα. Μία μέρα απόλυτη νηστεία, μία ημέρα ελεύθερα!

2. Τροποποιημένο πρωτόκολλο νηστείας (modified alternate day fasting).

Σε αυτό το σχήμα νηστείας το οποίο είναι και το πιο δημοφιλές, το λεγόμενο 5:2, συστήνεται 5 ημέρες την εβδομάδα να τρως ελεύθερα και 2 να νηστεύεις.

Προϋπόθεση είναι οι 2 μέρες νηστείας να μην είναι δύο μέρες συνεχόμενες (π.χ. Δευτέρα και Πέμπτη νηστεία ενώ Τρίτη , Τετάρτη, Παρασκευή και Σαββατοκύριακο ελεύθερα).

Εδώ τις ημέρες νηστείας επιτρέπεται μικρή πρόσληψη θερμίδων περίπου 20% -25% των συνολικών μας θερμιδικών αναγκών.

Ένας ενήλικας δηλαδή που οι θερμιδικές του ανάγκες αγγίζουν τις 2000 Kcal τις δύο ημέρες της νηστείας προσλαμβάνει maximum το 25% μόνο των αναγκών του δηλαδή 500 Kcal.

3. Χρονικά περιορισμένη λήψη τροφής (timing restricted feeding).

Στο συγκεκριμένο σχήμα 16 συνεχόμενες ώρες νηστεύεις από οποιοδήποτε φαγητό ή υγρό με θερμίδες και τρως ελεύθερα 8 συνεχόμενες ώρες. Επιλέγεις εσύ ποιο θα είναι το 8ωρο που θα τρως (π.χ. 9 το πρωί με 5 το απόγευμα τρώω και μετά τις 5 μ.μ. μέχρι το επόμενο πρωί στις 9 δεν τρώω ούτε πίνω τίποτα θερμιδογόνο)!

Να κάνω διαλειμματική νηστεία;

Μία πρόσφατη ερευνητική μελέτη που παρουσιάστηκε στο 15ο Πανελλήνιο συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας στο μέγαρο μουσικής Αθηνών ,τον Δεκέμβριο του 2019 , έδειξε πως φαίνεται να μην υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στα αποτελέσμετα ανάμεσα σε μία δίαιτα διαλειμματικής νηστείας με την κλασική μεσογειακή δίαιτα.

Συγκεκριμένα σε πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους έδειξε άτομα που ακολούθησαν διαλειμματική νηστεία να έχουν καταφέρει στο σύνολό τους να χάσουν το μέγιστο 2,7 κιλά επιπλέον σε σύγκριση με τα άτομα που ακολούθησαν την κλασική μεσογειακή διατροφή.

Το ίδιο δείχνουν και άλλες επίσημες επιστημονικές μελέτες. Δεν υπάρχουν στατιστικά μεγάλες διαφορές στην απώλεια βάρους ανάμεσα σε διαλείπουσα και μεσογειακή δίαιτα.

Συνήθως άτομα που κάνουν διαλειμματική νηστεία κουράζονται γρήγορα γιατί :

  1. Νιώθουν έντονα την πείνα κατά την διάρκεια των ωρών ή ημερών της νηστείας .
  2. Νιώθουν περιορισμένοι κοινωνικά. Οι συναναστροφές τους φαίνεται να μειώνονται όσον αφορά εξόδους με φίλους για φαγητό ή ποτό διότι δεν μπορούν να συμμετέχουν.

Ωστόσο αν θέλεις να την ακολουθήσεις να γνωρίζεις πως είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως καταναλώνοντας τον μεγαλύτερο όγκο τροφής κατά τις πρώτες ώρες τις ημέρας και τις λιγότερες όσο βραδιάζει τότε η απώλεια βάρους και κυρίως λίπους είναι πιο επιτεύξιμη. Οπότε το 8ωρο που επιτρέπεται να τρως συστήνουμε καλύτερα να είναι το 9-5 αντί για το 12- 8.

Επίσης είναι σημαντικό οι 8 ώρες που θα τρως να είναι τα γεύματα σχεδιασμένα έτσι ώστε να δημιουργείται ένα θερμιδικό έλλειμμα όπως συμβαίνει με όλες άλλωστε τις δίαιτες! Αλλιώς δεν επιτυγχάνεται επιτυχής απώλεια βάρους ούτε στην διαλειμματική!

Σίγουρα για την ασφάλειά της υγείας σου και την επίτευξη της απώλειας του βάρους σου χρειάζεται να απευθυνθείς σε πτυχιούχο Διαιτολόγο – Διατροφολόγο για εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής σχεδιασμένο αποκλειστικά για εσένα.