Η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη έχει μέσα από πλήθος μελετών ξεκάθαρα συνδυαστεί με αύξηση του βάρους.

Ένα ποτήρι αναψυκτικού με ζάχαρη προσδίδει περίπου 140 θερμίδες . Μελέτες δείχνουν πως καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη μέσα σε ένα έτος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους 7-8 κιλών.

Δυστυχώς η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη έχει συσχετισθεί με:

  • Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
  • Αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Παχυσαρκία

Επίσης φαίνεται η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη να διαταράσσει την ορμόνη λεπτίνη, μία ορμόνη υπεύθυνη για το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού με αποτέλεσμα να αυξάνεται η όρεξη του ατόμου, να καταναλώνει περισσότερη ποσότητα φαγητού και αναψυκτικού και έτσι να αυξάνεται και το βάρος του.

Γυναίκες πριν την σύλληψη, αλλά και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συνίσταται να αποφεύγουν την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη και γενικά ζάχαρη, διότι υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη εγκυμοσύνης και προεκλαμψία.

Αναψυκτικά light να πίνω;

Φαίνεται η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου light λόγω της περιεκτικότητάς τους σε γλυκαντικά να γίνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα από ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη, με αποτέλεσμα η χώνεψη να έρχεται συντομότερα και το άτομο να οδηγείται σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής.

Η κατανάλωση αναψυκτικών με γλυκαντικά έχει συσχετισθεί με πλεονάζον βάρος (υπέρβαρο) και παχυσαρκία.

Επίσης περιέχουν χρωστικές, συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης που δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας.

Επίσης έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου την ώρα που συνήθως έπινες ένα αναψυκτικό με γλυκαντικά, όταν δεν το είχες διαθέσιμο, να ήθελες να φας κάτι γλυκό; Ή κάτι παραπάνω σε φαγητό;

Αυτό πιθανόν συμβαίνει διότι εξαιτίας της γλυκιάς τους γεύσης ενεργοποιούν τους γευστικούς υποδοχείς , αλλά μετά ουσιαστικά δεν γίνεται κάποια ενεργειακή (θερμιδική) πρόσληψη με αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξης και της επιθυμίας για περισσότερο φαγητό και γλυκό!

Για σκέψου το!

Κανείς δεν θα σου πει αν τα λαχταράς να μην πιείς μία στο τόσο , αλλά γενικά τα αναψυκτικά κατατάσσονται στα τρόφιμα με άδειες θερμίδες. Δεν θα σου προσφέρουν κανένα μακροθρεπτικό συστατικό ούτε βιταμίνες. Οπότε καλό θα ήταν να τα βγάλεις από την ρουτίνα σου ή αν καταναλώνεις συστηματικά και καθημερινά να μειώσεις αρχικά την συχνότητα κατανάλωσή τους στο 50% τουλάχιστον. Ίσως θα ήταν καλύτερα να προτιμούσες ένα αναψυκτικό με φυσικά γλυκαντικά όπως στέβια ή απλά σόδα!