Υλικά
Για το χταπόδι:
2 πλοκάμια χταπόδι,
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 φλ. λευκό κρασί Σάμου
1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι
1 κ.σ. λευκό ξύδι
Πιπέρι
Ρίγανη
Για την φάβα:
200 γραμμ. φάβα
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρέ
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Μαϊντανό
½ φλ. χυμό λεμονιού
1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
Για το χταπόδι:
Χαράζουμε τα πλοκάμια του χταποδιού με ένα μαχαίρι σε 4-5 διαφορετικά σημεία.
Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, προσθέτουμε το χταπόδι, τα φύλλα δάφνης, το πιπέρι, την ρίγανη και το λευκό ξύδι.
Σβήνουμε με λευκό κρασί Σάμου.
Προσθέτουμε νερό και βράζουμε για 50 λεπτά με μία ωρίτσα.
Για τη φάβα:
Βράζουμε την φάβα σε χαμηλή φωτιά με 1κ.σ. λάδι για 20 περίπου λεπτά.
Την χτυπάμε με ραβδομπλέντερ ή ακόμα καλύτερα την περνάμε αργά από σίτα μέχρι να αποκτήσει υφή σαν πουρές.
Σερβίρουμε σε πιάτο προσθέτοντας το φρέσκο και το ξερό κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό, από πάνω τα πλοκάμια του χταποδιού και φρέσκο χυμό λεμονιού.